Sove godt

Ligge komfortabelt i hengekøye

Det ville ikke være riktig å si at man kan oppleve dårlig heng i hengekøye. Noen komfortproblemer er vanlige nok til å bli vanlige utfordringer.

Man ligger komfortabelt det meste av tiden. Men det trengs litt erfaring. I motsetning til å sove på en flat seng hjemme, gir hengekøyer en litt annen opplevelse, spesielt hvis du henger den på forskjellige steder. Forskjeller i hengehøyde, avstander mellom ankerpunkter og vinkelen på hengene kan alle påvirke formen og ligget på hengekøya. Hengekøyer er fremdeles et relativt nytt fenomen innen friluftsliv, så læringskurven er litt høy sammenlignet med mer “tradisjonelle” måter å campe på, som telt. Her er de vanligste klagene angående hengekøykomfort:

Cold Butt Syndrome - En av de vanligste klagene og utfordringene for en behagelig nattesøvn i hengekøya: ryggen blir kald når du skal være varm. Selv med den beste soveposen kan du ikke holde deg varm når det er  under 4°C om natten.

Skulderskvis - Det irriterende problemet når sidene av hengekøyen presser for stramt rundt skuldrene og forårsaker ubehag gjennom natten.

Press på bakleggen - Noen hengekøyer, de som er smale og korte, altså standard køyer du vanligvis får kjøpt legger press på bakbeina.

Ankelbelastning - I enkelte stillinger vil hengekøya gi mye støtte direkte under føttene, noe som legger press på hælene og anklene, og kan føre til neste ubehag: benhyperekstensjon.

Benhyperektensjon - Når du har god støtte under føttene, men ikke under bena, vil du føle smerter i knær og ben, pga strekk i muskelen.

Frykten for å falle ut - Noen mennesker bekymrer seg for å ligge trygt i en hengekøye hele natten, spesielt for de som beveger og snur seg mye.

Sjøsyke - Enkelte føler sterkt ubehag av å svinge i en hengekøye. Da blir oppholdet i hengekøyen kortvarig.

Klaustrofobi - Den trange følelsen du får når veggene presser inn mot deg.

Flere mennesker i en hengekøye - Nesten alle som har forsøkt å sove sammen med noen lenger enn en 5-minutters lur, vil være enige om at ubehagnivået samsvarer med antall mennesker i hengekøye: flere mennesker, mer ubehag.

 

Løsningene


Alle vil nok oppleve nesten alle disse ubehagene mens man henger i hengekøye, men de fleste av disse ubehagene kan løses. Noen lettere enn andre. Når hengekøya er hengt riktig, gir det som oftest overlegen komfort under de fleste forhold. Faktisk er den generelle komforten den viktigste grunnen til at folk bruker hengekøyer, selv om de fra tid til annen opplever en eller flere av disse problemene. Komfort er hovedgrunnen til at folk bruker hengekøyer i utgangspunktet. 

Stort sett alle som forsøker å ligge i en hengekøye, som er korrekt satt opp, vil ha en. Det er imidlertidig to utfordringer nye hengere opplever. Få riktig heng på køya, og en instruktør til å vise hvordan.

Trenger du en instruktør for å henge en hengekøye riktig? Selvfølgelig ikke. Slik mange hengekøyer idag er konstruert så forenkler det prosessen med å sette opp hengekøya riktig, som løkketrestropper, for enkelt å justere heng og høyde, og faste toppliner (ridgeline), som lar deg raskt feste og henge en hengekøye, og som gjør at de henger riktig, uansett hvor stram den er.

Det kan være en fordel å ha med en som har gjort det før, men ikke en nødvendighet. For noen er det en læringskurve å konsekvent få et godt heng. Her er noen raske tips og løsninger på problemene nevnt ovenfor.

Cold Butt Syndrome - Uansett om du er inne i en hengekøye eller sover på bakken, komprimerer du isolasjonen under deg. Et liggeunderlag er en rimelig løsning for å isolere deg under. Men definitift ikke optimalt. En underquilt som henger under hengekøyen, sikrer god isolasjon, blir ikke klemt flatt og holder deg varm. Er det under 21 ° C, vil du begynne å føle at det blir kjølig under deg. Bruk tid på dette. Avhengig av forholdene, så bruker man enten en sovepose, eller kanskje et fleeceteppe som overdel. Er man varm under, trenger man ofte mindre over. Bekjemp CBS (cold butt syndrome) med tilstrekkelig isolasjon og ikke stol på sovepose alene.

Skuldeskvis - Når en hengekøye er for stram, trekker den kantene tett, og skaper det som ligner en “kano” form. Dette kan forårsake andre problemer som et høyt tyngdepunkt og en tippete hengekøye. Det å henge en hengekøye med en fin kurve me dypt heng er oppskriften på en god hengekøyeopplevelse.

Bakleggstrykk - Som skulderskvis, skyldes trykket på bakleggen hvordan henget er vinklet.  Lengre, bredere hengekøyer med et dypere heng er trikset. Prøv gjerne å sove med bena i kryss. Minsker trykket på bakleggen. Og sove på siden hjelper også på problemet.

Ankelbelastning og benhyperextensjon - Akkurat som bakleggtrykket, kan du avlaste dette problemet med et godt heng eller ved å endre soveposisjonen. En annen måte å eliminere denne belastningen er å plassere en pute under knærne, ekstra klær eller andre myke ting.

Ramle ut av køya - Denne er enkel: heng hengekøye med et dypt heng! Med et lavere tyngdepunkt er det nesten umulig å bare "falle ut" av en hengekøye med mindre du virkelig mener det. Å ligge på diagonalen gir også høye vegger som holder deg sentrert i hengekøya. Er man en urolig sover, og beveger seg mye i senga, så vil man oppleve at å sove i en hengekøye tar bort trykkpunktene som er årsaken til bevegelsene, noe som betyr at du kommer til å sove rolig.

Sjøsyke - Det er sjeldent man føler seg sjøsyk i en hengekøye. Sjøsyke kan være et problem for noen at ingenting kan gjøres, men det er klinisk bevist at den milde svaiingen i en hengekøye er gunstig og bidrar til en dypere søvn. Man kan feste sider på hengekøya til bakken som hjelper til med å forhindre sving, og man kan stoppe mye av svaiingen ved å ta tak i bakken. Hvis du dog har et alvorlig medisinsk problem med bevegelse, kan det være best å unngå hengekøyer.

Klaustrofobi - Dette er et problem for det meste med hengekøyer som har integrert muggnetting. Noen ganger tar det bare litt tid å bli vant til, men hvis myggnettet er for nært i forhold til komfort, skaff en enkel hengekøye og bruk et stort myggnett når det er nødvendig. 

Flere mennesker i en hengekøye - Det er ekstra kos å ligge to i hengekøye, men ikke for søvn. Man kan ikke bevege seg uten å forstyrre søvnen til partneren sin. Hvis du vil være nær en annen når du henger i hengekøye, anbefales det å finne et sted hvor man kan henge hengekøyene side om side, i en trekant eller som i en køyeseng. Over hverandre. I noen tilfeller kan du til og med dele en tarp.

 

Håper disse løsningene hjelper deg med å sove godt i hengekøya. Tiden på bakken er forbi.

Bilder av Derek Hansen - www.theultimatehang.com - brukt med tillatelse