Intro

Den fantastiske hengekøya har eksistert i tusenvis av år, og den brukes fortsatt i dag i deler av verden som hovedplassen for søvn. Likevel har mange den oppfatningen at hengekøyer er "ukomfortable", eller at den kan skade ryggen, eller "...de er ypperlige til å slappe av bare på sommeren ", eller "...det er for lett å falle ut."

Mange av disse misoppfatningene kommer fra de moderne hengekøyene med sprederstengene og store nettingkøyer. Slike hengekøyer er notorisk tippete på grunn av sitt høye tyngdepunkt. Dessverre har de gitt autentiske hengekøyer et dårlig rykte. De fleste hengekøyer innen camping er basert på de originale, autentiske brasilianske eller maya-typene i Sør-Amerika med sin dype heng, tett stoff og samlede ender.

Her er noen raske tips for å komme i gang med hengekøye camping, inkludert det å få det perfekte brasilianske henget.

1. Bruk vide stropper rundt trær eller andre ankerpunkter for å spre vekten og redusere skader på trær eller andre gjenstander. Polyester og polypropylen har også lite strekk. Det finnes flere alternativer og til forskjellig bruk. Har man karabinkroker bruker man ofte opphengslynge med ferdige løkker til å justere avstand med. Bruker man derimot whoopie slings er trestropper å foretrekke, da dette er et lettere alternativ i vekt.

2. Vinkle hengekøyeopphenget (tauet) rundt 30°. Å henge en hengekøye for tett mellom forankringspunktene blir en enorm kraft på tauene og hengekøyen, noe som kan føre til svikt (og ubehag). En stram køye hever også tyngdepunktet, noe som gjør hengekøya ustabil. Når du henger ved 30°, sikrer du deg et dypt heng.

3. Få et dypt (ish) heng. Som et vennlig smil, bør en hengekøye være lav i midten og høy nær endene. Med et dypt heng er det veldig vanskelig å falle ut, takket være det lave tyngdepunktet og de høye stoffveggene. En meget enkel måte å få det riktige henget på er å ha en møneline, også kalt ridgeline. Da vil hengekøya beholde henget uavhengig av nesten hvor stramt du henger opp hengekøya. Et dypt heng lar deg ligge på diagonalen. Da vil kroppen være horisontal, og ingen trykk på hverken skuldre eller bein. Hvordan sove og ligge i en hengekøye?

 

4. Ligg diagonalt. Mange nybegynnere prøver å sove rett i hengekøya, og bøyer kroppen sin til en bananform. Har du riktig heng i køya, vil føttene dine gli naturlig til den ene eller den andre siden for å finne en "lomme" med stoff. Ved å vinkle kroppen skrått fra midten ligger du i en nærmest ergonomisk flat stilling der hengekøya tar bort alle trykkpunktene på kroppen naturlig. Det diagonale ligget er nøkkelen til å ligge godt i en hengekøye.

Men du må også ligge varmt!

5. Isoler under. Hengekøyer er fantastisk i varmen, siden du har den ekstra luftsirkulasjonen under køya som virker kjølende. Men når temperaturen synker under 21° C, vil du begynne å føle effekten av konvektivt varmetap kjent som Cold Butt Syndrome (CBS). Et liggeunderlag eller reinsdyrskinn fungerer greit, og noen hengere bruker dem året rundt. En sovepose, uansett hvor bra den er, vil ikke fungere, siden den blir klemt flat og mister all isolering under. Det finnes dog underquilts, et annet populært alternativ for å holde varmen under. Disse er enkelere å pakke ned i sekken, er lettere, og rikitg justert er det ingenting som kan måle seg med en god underquilt. For varme sommernetter trenger du kanskje bare et tynt teppe for å regulere temperaturen.

 

6. Innsekter. Når mygg, møll, knott, bitende fluer osv. er et problem, vil du ha med netting for å beskytte deg. Noen camping hengekøyer har integrert netting, men du kan kjøpe myggnetting separat. Begge har sine fordeler, men vi liker best løst nett som kan brukes ved behov. Myggnetting er ofte i veien på vinterstid og ellers i sesongen man ikke er plaget av dette. 

7. Beskytt deg mot regn. En enkel tarp er mer enn tilstrekkelig for å beskytte deg mot regn og vind, så lenge den dekker hengekøya. Du finner også modeller med ekstra fester for flere alternativer. Til og med vintertarper med "dører" Du kan sette opp tarpen i en rekke stiler som diamantkonfigurasjon, en "A" -ramme eller et fullstendig lukket ly med dører i endene.

Alle bilder brukt med tillatelse fra Derek Hansen- forfatter av boken The Ultimate Hang - www.theultimatehang.com